Motsatsen till hårförlängning-håravfall.

Hej! Min dator är visst inte så glad på mig idag och vill inte ladda upp några bilder. Hårförlängningen blev dock superbra! Så inlägget kommer upp imorgon eller så fort jag fixat det. Så länge får jag bjuda på lite fakta om håravfall, motsatsen till hårförlängning :)

Alla människor fäller hår, varje dag, hela livet. Det är fullt normalt. I vissa perioder upplever man att man tappar mer hår än vanligt. Det beror oftast på någon form av näringsbrist eller för intensivt solande eller något som annars inte kropppen är van vid.


Ärftligt håravfall
Det ärftliga håravfallet är drabbar främst män. Även om det i viss mån också kan drabba kvinnor så leder det väldigt sällan till skallighet hos kvinnor som det ofta gör hos män. Det är inte heller säkert att en man drabbas av håravfall tillföljd av att man har haft en skallig far, men då kan det vara tidigare generation i släkten som man ärver hårfäste ifrån.


Medicinska orsaker

De medicinska orsakerna till håravfall kan vara många. En del hudsjukdomar kan vara en direkt anledning till håravfall. Även näringsbrist kan leda till att man tappar hår. Exempel på det är brist på zink och järn.
Hos vissa personer är ämnesbristen en direkt biverkning av sjukdomar i sköldkörteln. Det har också visat sig att vissa typer av läkemedel som innehåller mycket A-vitamin kan ge upphov till håravfall.


Stress

För mycket stress är aldrig bra. Detta gäller inte minst vid risken för håravfall.
Olika stressituationer kan leda till att håret under en viss tid faller av. Anledningen är att håret går in i en vilofas vid stress. Vilofasen kan sedan övergå till en avstötningsfas som leder just till håravfall.


Slitage

Blir håret för starkt påfrestat av kemiska ämnen kan håret lätt gå av. Detta är vanligast vid t ex blondering och permanentning. En del människor är så pass känsliga för kemiska ämnen i håret att man inte klarar av alla typer av schampo eller stylingprodukter utan att hårstrån trillar av i större utsträckning än vad som är normalt.
Man bör söka hjälp för sitt håravfall då man känner att det pågått under en längre tid och man börjar se kala fläckar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0